Home Novosti AMERIKA ĆE JOŠ JAČE PODRŽAVATI BiH: Evo ko je i kakvi su...

AMERIKA ĆE JOŠ JAČE PODRŽAVATI BiH: Evo ko je i kakvi su stavovi novog ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona

Eric George Nelson na poziciju Ambasadora SAD u Bosni i Hercegovini dolazi na prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa iz augusta 2018., Senat je njegovo imenovanje potvrdio 02. januara 2019. godine

Ko je Eric Nelson?

Nelson je karijerni (nestranački) diplomata u State Departmentu u rangu ministra-savjetnika (Minister – Counselor) sa 35 godina diplomatske karijere.

Javnu službu je započeo kao volonter u Mirovnom korpusu u Liberiji (Zapadna Afrika). Diplomirao je na Univerzitetu Rice a magistrirao na Univerzitetu Texas u gradu Austin.

Dobitnik je 13 nagrada za službu, uključujući i nagrade za tehnologiju, inovacije te međureligijski dijalog. Tečno govori španski, njemački i italijanski.

Služio je u Kostariki, Pakistanu, Italiji, Meksiku, Dominikanskoj Republici te u konzulatima SAD u Frankfurtu i Münchenu.

Nelson je potomak slovačkih i švedskih imigranata u Sjedinjene Američke Države. Njegova majka Eleanor radila je kao učiteljica u Texasu a otac Herbert je bio službenik koji je korporativnu karijeru zamijenio decenijama filantropskog i rada za zajednicu.

Kakvi su stavovi Erica Nelsona i koliko poznaje BiH?

Nelson je prije potvrde imenovanja saslušan pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata.

Prilikom saslušanja otkrio je svoje poglede i planove za rad u Bosni i Hercegovini.

Donosimo dijelove njegovog izlaganja sa saslušanja održanog u oktobru 2018. godine.

“Predsjedavajući Johnson, gospodine Murphy, čast mi je pojaviti se pred ovim Odborom danas, kao predsjednikova nominacija za službu ambasadora u BiH. Zahvalan sam za povjerenje koje su mu ukazali predsjednik Trump i državni sekretar Pompeo, i nadam se da ću danas zadobiti i vaše povjerenje.

Sa mnom je danas ovdje i moj supružnik Filippo Tattoni, koji je, kao i mnogi drugi partneri uposlenika u State Departmentu, žrtvovao toliko mnogo kako bi mi pružio podršku u mojoj karijeri, i stoga želim da ga spomenem.

Ponosan sam na činjenicu da moja nominacija na ovaj položaj pokazuje koliko moja zemlja cijeni raznolikost. Američka raznolikost je osnova naših svih sloboda, i čini nas inovativnom, i dinamičnom zemljom. A Bosna i Hercegovina upravo s nama dijeli tu osnovnu karakteristiku, jer iza nje stoje stoljeća različitosti i vjerske ko-egzistencije.

Ako me Odbor potvrdi, ja ću ponosno voditi lojalan i uspješan tim naše misije u Bosni.

Sjedinjene Države su bezbjednije i prosperitetnije kada je i Evropa stabilna i prosperitetna.

Kada je 100 hiljada ljudi u BiH poginulo u ratu, a dva miliona ih izbjeglo iz bosanskog rata, Sjedinjene Države su intervenirale silom i diplomatijom, kako bi se taj rat okončao. Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države će ostati čvrsto odlučne da podrže suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

23 godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smijemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jest integracija u Euro-Atlantske institucije. Nažalost, isuviše mnogo poličara u BiH i dalje etnički nacionalizam i osobno bogaćenje stavljaju daleko ispred ključno potrebnih reformi.

Ako budem potvrđen na položaj, ja ću rad američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari: kao prvo, širenje prosperiteta. Slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH.

Reforme su ključne u cilju smanjenja poreza, poboljšanja u polju otvaranja malih i srednjih biznisa, kao i privatiziranja mastodontskih javnih poduzeća.

Ako budem potvrđen, vršit ću pritisak da se ispune i poštuju standardi koji će osigurati da BiH postane istinski privlačno odredište za američkio ulaganje i izvoz. Takođje, ako budem potvđjen na položaj, promovirat ću efikasnu vladu, i vladavinu i poštivanje zakona.

Na veliku žalost, organizacija Transparency International Bosnu i Hercegovinu ocjenjuje jednom od nakorumpiranijih zemalja u cijeloj Evropi. Ja ću stoga nastaviti odlučna nastojanja američke ambasade da se poboljša transparentnost u vladi, kao i odgovornost zvaničnika.

Kada lokalne institucije ne uspiju ili ne mogu reagirati, ili kada se prijeti miru i stabilnosti, ciljane američke sankcije uvijek mogu biti efikasan lijek za to.

Naš prirotet će biti poboljšanje sigurnosti; u tom smislu će Sjedinjene Države nastaviti borbu protiv zlih stranih utjecaja, nasilnog ekstremizma, one će jačati provodjenje zakona, i pomoći u jačanju granica BiH.

Ta zemlja je naš partner u borbi protiv terorizma, i ima svoje trupe u okviru naše vojne misije u Afghanistanu.

Sjedinjene Države čvrsto podržavaju napredak BiH ka članstvu u NATO savezu, i uvodjenje demokratskih ideala i vrijednosti.

Ja ću takodjer pritisnuti vlasti BiH da uveliko poboljšaju stanje ljudskih prava. Predsjednik Trump je izjavio u Varšavi prošle godine: “Mi, više od svega, cijenimo dostojanstvo svakog ljudskog života, mi štitimo prava svakog čovjeka, mi s drugima dijelimo nadu da će svaka duša na zemlji jednom živjeti u slobodi.”

Sjedinjene Države će u BiH potaknuti napredak demokracije promocijom slobode medija, vjerskih sloboda, i reforme obrazovanja. Ja ću se boriti i za preuzimanje odgovornosti za zločine iz prošlosti, i za tretiranje svih gradjana jednakima pred zakonom.

Nama je potrebno jako partnerstvo da bismo pomogli BiH da ostvari stvarni mir i napredak.

Ako budem potvrđen na ovaj položaj, ja ću pomagati u povezivanju civilnog društva, privatnog sektora, uz pomoć naših evropskih partnera.

Jedva čekam da počnem raditi sa svim liderima u BiH, koji dijele naše ciljeve i koji su spremni da unište korupciju i provedu potrebne reforme.

Gospodine Predsjedavajući, zahvaljujem se Odboru, i ostalim članovima Kongresa za neprekinuti interes za Bosnu I Hercegovinu.”

Senat je Nelsonovo imenovanje odobrio putem tzv. Glasovnog glasanja (Voice vote) 02. januara 2019. godine. Očekuje ga polaganje svečane zakletve nakon čega će biti upućen u Sarajevo.

(Vijesti.ba/VOA)