Home Novosti Bill Gates: AI će nam drastično promijeniti živote u sljedećih 5 godina,...

Bill Gates: AI će nam drastično promijeniti živote u sljedećih 5 godina, evo kako

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 24: Co-founder of Microsoft Bill Gates speaks during an event to mark the 20th anniversary of PEPFAR (President's Emergency Plan for AIDS Relief) at the United States Institute of Peace on February 24, 2023 in Washington, DC. The George W. Bush Institute hosted the event to mark the anniversary of the initiative, established by former U.S. president George W. Bush in 2003, to combat the global HIV/AIDS epidemic. Alex Wong,Image: 758477107, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Ubrzani razvoj umjetne inteligencije (AI) izazvao je strah da će zbog nove tehnologije nestati milijuni radnih mjesta diljem svijeta. Međunarodni monetarni fond (MMF) ovaj je tjedan izvijestio da bi AI mogao utjecati na oko 40% radnih mjesta. Bill Gates, s druge strane, predviđa da će AI promijeniti naše živote u sljedećih pet godina u pozitivnom smislu te navodi kako je povijest pokazala da sa svakom novom tehnologijom prvo dolazi strah, a zatim nove prilike.

“Kao što je bilo 1900., ljudi su se pitali što će raditi. A zapravo je došlo do stvaranja puno novih kategorija poslova. Sada nam je puno bolje nego kada su se svi bavili samo poljoprivredom. Ovo će biti isto takva situacija”, rekao je Gates za CNN.

“Bit će fantastično kada počnemo koristiti tu tehnologiju u obrazovnom ili medicinskom sektoru”
Gates predviđa da će umjetna inteligencija svima olakšati živote, pogotovo liječnicima koje će osloboditi papirologije. Budući da nema potrebe za “mnogo novog hardvera”, Gates je rekao da ćemo pristupati AI-ju preko mobitela ili računala s internetskom vezom.

Navodi da je razvoj OpenAI-jevog ChatGPT-4 bio dramatičan jer on u suštini može čitati i pisati. “To je kao da imate ‘bijele ovratnike’ koji će biti mentori, davati zdravstvene savjete, pomagati s pisanjem, pružati tehničku podršku.

Bit će fantastično kada počnemo koristiti tu tehnologiju u obrazovnom ili medicinskom sektoru”, smatra Gates.

Partnerstvo s OpenAI-jem
Treba napomenuti da je Microsoft s OpenAI-jem sklopio partnerstvo vrijedno više milijardi dolara, a Gates je i dalje jedan od najvećih dioničara Microsofta. MMF je u svom izvješću imao puno manje optimističan stav i naveo da bi umjetna inteligencija mogla pogoršati nejednakost među ljudima.

Gatesovo bogatstvo procjenjuje se na 140 milijardi dolara, što ga čini četvrtom najbogatijom osobom na svijetu. Da se nije obvezao dati skoro sav svoj novac, on bi vjerojatno i dalje bio najbogatiji na planetu. Za CNN je rekao da se ne brine zbog gubitka bogatstva.

“Imam više nego dovoljno novca za svoje potrebe”
“Imam više nego dovoljno novaca za svoje potrebe. Radim na tome da nestanem s tog popisa. Bit ću ponosan kad potpuno ispadnem”, kazao je.

Suosnivač Microsofta i njegova bivša supruga Melinda French Gates obećali su donirati veliku većinu svog bogatstva zakladi koju su zajedno osnovali prije 20 godina, kao i drugim filantropskim pothvatima. Gates je 2022. objavio da će zaklada do 2026. početi svake godine davati 9 milijardi dolara i da predviđa da će za oko 20 godina razdijeliti sav svoj novac.