Home Novosti BiH RS IZGUBILA PRAVNU BITKU SA RODITELJIMA IZ JANJE: Djeci u svim dokumentima...

RS IZGUBILA PRAVNU BITKU SA RODITELJIMA IZ JANJE: Djeci u svim dokumentima mora biti upisan bosanski jezik!

Sud je utvrdio diskriminaciju koju čini Republika Srpska, neravnopravan tretman bošnjačke djece u ovom pogledu i povredu prava na jednako postupanje, rekao je advokat Haris Kaniža

Osnovni sud u Bijeljini u petak je donio presudu u korist grupe roditelja iz Janje po tužbi koja se odnosila na praksu škole da u dokumente učenicima u rubrici namijenjenoj za maternji jezik ne upisuje Bosanski jezik..

O tome je na društvenim mrežama pisao Haris Kaniža, advokat koji je zastupao grupu roditelja i čiju objavu ovim putem prenosimo u cijelosti:

“Sad o toj velikoj pravnoj pobjedi, što sam u petak najavio.

Prije skoro dvije godine grupa roditelja iz Janje me ovlastila na zastupanje zbog zabrane nazivanja i upisivanja maternjeg jezika kao bosanskog jezika. U školi u Janji kod Bijeljine.

Nakon toga podnio sam tužbu protiv Republike Srpske i matične škole. Osnovni sud u Bijeljini je u petak donio presudu u korist bosanskog jezika.

Sud je utvrdio diskriminaciju koju čini Republika Srpska, neravnopravan tretman bošnjačke djece u ovom pogledu i povredu prava na jednako postupanje.

Zato je dao nalog RS-u i školi da se diskriminacija ukloni i obezbijedi pravo upotrebe bosanskog jezika kao maternjeg jezika u svakom dokumentu, kao i nalog da prestanu sa dosadašnjim postupanjem.

U ovom trenutku ova presuda je veoma važna, te mi je zaista drago što sam uspio u ovom postupku, zajedno sa roditeljima koji su me ovlastili da zastupam njihova prava i interese”, napisao je Kaniža.