Home Novosti BiH Dodik bljuje vatru zbog izlaganja profesora sa američkog Univerziteta Johns Hopkins: Prijedlozi...

Dodik bljuje vatru zbog izlaganja profesora sa američkog Univerziteta Johns Hopkins: Prijedlozi Danijela Servera bit će najava državnog udara

Građanski ustav, o kojem Server govori, mogao bi biti uspostavljen samo uz rušenje mira i uvođenje BiH u destabilizaciju sa nesagledivim posljedicama – tvrdi Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da će “današnje izlaganje Danijela Servera (Daniel Serwer) pred Komitetom za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, gdje bi trebalo da iznese svoje prijedloge za BiH, biti najava državnog udara od dokazanog neprijatelja Republike Srpske”.

Prokomentirao je najavu da će na današnjem saslušanju pred Kongresom učestvovati Medlin Olbrajt, Januš Bugajski i Danijel Server.

– Server će u svom izlaganju predlažiti ukidanje Ustava BiH koji je uz sve manjkavosti osigurao da se u BiH održi mir i etnički balans, o kojem su kreatori Dejtonskog sporazuma vodili računa.

– Da je BiH mogla da opstane takva za kakvu se Server sada zalaže, ona bi još 1995. godine bila tako koncipirana.

Građanski ustav, o kojem Server govori, mogao bi biti uspostavljen samo uz rušenje mira i uvođenje BiH u destabilizaciju sa nesagledivim posljedicama. Server po ovome što vidimo iz medija poziva na ukidanje konstitutivnih jedinica BiH, dakle na rušenje BiH od kojih je ona i sastavljena, za šta sam siguran da ne postoji interes ni kod aktuelne ni buduće američke administracije – istakao je Dodik.

On je ukazao da rušenje BiH nije čak interes ni onih koji BiH vide onako kako je i Server vidi.

– Ako kaže da niko izvan BiH ne može reformisati njen Ustav, nejasno je koga je vidio u BiH da ima kapacitet da reformiše Ustav kako ga on zamišlja. U Republici Srpskoj ne postoji kapacitet za takve aktivnosti, bez obzira koje razlike postojale između vlasti i opozicije o brojnim pitanjima. Ako Server misli da bi Republika Srpska nijemo posmatrala svoje ukidanje onda niti je dobro naučio prošlost ovih prostora niti realno sagledava aktuelni trenutak – konstatovao je Dodik.

On je ocijenio da se i ovakva BiH može kvalifikovati za članstvo u EU ukoliko domaći politički akteri uvaže postojeći Ustav i podjelu nadležnosti, jer BiH nije jedina složena država na evropskom kontinentu, ni u EU.

– SAD su velika sila i siguran sam da svoju vanjsku politiku ne koncipiraju na mašti kvazi analitičara koji su lobisti muslimanske politike u BiH i koji su svojim stavovima u prošlosti češće odmagali nego pomagali – zaključio je Dodik.

Previous articleNezapamćen napad iz Hrvatske: “Proglasiti Željka Komšića personom non grata i blokirati EU put BiH”
Next articleZAVEŠENA RASPRAVA O BiH PRED KONGRESOM SAD-a: Donosimo najvažnije poruke…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.