Home Novosti BiH DODIK OTKRIO ZANIMLJIVE INFORMACIJE: Ko je političar iz Federacije koji je išao...

DODIK OTKRIO ZANIMLJIVE INFORMACIJE: Ko je političar iz Federacije koji je išao kod Edina Gačanina Tita u Dubai?

Glavni kriminalac je Dodik, a kada taj Tito nekim političarima iz FBiH plati avionske karte i boravak u Dubaiju, to nikom ništa ne znači – kazao je Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik nakon današnjeg otkazanog ročišta ispred zgrade Suda BiH dugo je davao izjave novinarima.

Pored već poznatih stavova koje je ponovio o Schmidtu, državnoj imovini, Izbornom zakonu…, Dodik je otkrio i jedan zanimljiv detalj.

– Je li Milorad Dodik odlazio kod onog Tite u Dubai (Edin Gačanin Tito, šef jednog od najvećih svjetskih narko kartela, op. SB) ili kod nekog ko se bavi švercom droge, ili je neko odavde možda bio? To ćemo tek da vidimo. Za to postoje slike, dokazi, stenogrami… Ja sam to sve pročitao i sve znam. Glavni kriminalac je Dodik, a kada taj Tito nekim političarima iz FBiH plati avionske karte i boravak u Dubaiju, to nikom ništa ne znači – kazao je Dodik.

Na pitanje novinara da kaže o kome je tačno riječ, Dodik im je poručio da se bave istraživačkim novinarstvom.

Podsjetimo, narko bos Edin Gačanin Tito prošle godine sklopio je sporazum sa nizozemskim pravosuđem. On je 1. novembra priznao krivicu, a Sud u Rotterdamu je 16. novembra prihvatio sporazum i osudio vođu moćnog kartela na sedam godina zatvora i milion eura kazne.

Gačanin je, prema informacijama koje je objavila Istraga, priznao krivicu pod uslovom da kaznu zatvora izdržava u Dubaiju, Nizozemskoj ili u Bosni i Hercegovini.

U presudi je navedeno da je Gačanin priznao da je u Evropu, preko luke Roterdam uvezao 2,5 tona kokaina i oko 7,7 tona hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Edin Gačanin Tito je bh. državljanin koji je narko biznis započeo u Nizozemskoj gdje je godinama živio. Nakon što je postao jedan od najmoćnijih narko bosova, Gačanin je preselio u Dubai gdje je sarađivao s Imperialeom i porodicom Kinahan.

U septembru 2016. godine Gačanin je posljednji put boravio u BiH gdje mu je domaćin bio sarajevski biznismen Gordan Memija, kum Elmedina Konakovića, predsjednika NiP-a.

Kako je ranije pisala Istraga, Gačanina su tada čuvali pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije. Neki od tih policajaca kasnije su preselili u Dubai gdje su bili lično obezbjeđenje Edina Gačanina Tita.

(SB/Istraga)