Home Novosti BiH Haos u SNSD-u, Slobodan Vasković otkrio šokantne detalje – “Vlado Đajić teško...

Haos u SNSD-u, Slobodan Vasković otkrio šokantne detalje – “Vlado Đajić teško ponizio Dodika, slijedi dramatičan rasplet

Dodik se sasvim izvjesno zaprepastio kada je shvatio da Đajić nema namjeru da postupa po njegovim naređenjima, piše dalje Vasković te naglašava da ga ne bi začudilo da su Dodika polivali vodom nakon što je pročitao Đajićevu izjavu…

Iako je SNSD dvadesetak godina vladao Banjalukom, ne može se reći da je tim gradom u potpunosti vladao Dodik. Sve do dolaska Igora Radojičića na čelo Gradskog odbora Banjaluka, vodeću riječ vodio je Nebojša Radmanović.

To je u praksi značilo da Dodik može ući u prostorije Gradskog odbora samo kada mu to Radmanović dozvoli, piše Slobodan Vasković na svom blogu, te pojašnjava da ovdje treba podsjetiti da je Radmanović godinama bio Radojičićev politički mentor.

Do razlaza između njih dvojice je, kako navodi Vasković, došlo kada je, svojevremeno, Dodik umjesto Radojičića za premijera RS-a postavio Željku Cvijanović.

Iako se očekivalo, u tom raskolu Radmanović nije podržao Radojičića, što mu ovaj nije nikada zaboravio, navodi Slobodan Vasković.

Nakon što je Radojičić 2013. godine izabran za predsjednika Gradskog odbora Banjaluka, on ga je značajnim dijelom očistio od Dodikovih kadrova. Tako su za Dodika i njemu bliske tajkune u periodu od 2016. do 2020. godine, koliko se Radojičić nalazio na funkciji gradonačelnika Banjaluke, vrata Gradske uprave u značajnoj mjeri bila zatvorena

Doduše, Radojičić je imao svoje tajkune, kojima je vrlo rado otvarao pomenuta vrata, ističe Vasković.

– Nakon što je Radojičić poražen na lokalnim izborima 2020. godine, Dodik ga je, brže bolje, smijenio sa mjesta predsjednika Gradskog odbora Banjaluka. Na njegovo mjesto postavio je Vladu Đajića, misleći da će on bespogovorno izvršavati njegova naređenja, ali dešavanja protekle sedmice pokazala su da Đajić ima više herca nego što su svi mislili: On se usprotivio Dodikovom naređenju da odbornici SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka podrže rebalans budžeta za 2023. godine Draška Stanivukovića

Da je takav rebalans usvojen, radilo bi se o protivzakonitom aktu, jer važeći propisi ne dozvoljavaju da se rebalans vrši nakon isteka budžetske godine. To je čak potvrdilo i Ministarstvo finansija RS, koje je pod potpunom kontrolom SNSD-a.

Budžetske praznine koje je trebao da popuni rebalans su nastale usljed nenamjenskog trošenja budžetskog novca Draška Stanivukovića.

SNSD u Skupštini grada Banjaluka ima 11 odbornika. Od tog broja, uprkos telefonskim pozivima Milorada Dodika i Igora Dodika, samo dvoje odbornika je poslušalo naređenje – da podrže Stanivukovićev nezakoniti rebalans. Radi se o Marinku Umićeviću i Rankici Pušić. Preostalih 9 odbornika je stalo na Đajićevu stranu, ističe Vasković te dodaje kako za Stanivukovićev rebalans nije imao namjeru da glasa ni Milko Grmuša, odbornik PDP-a, te da tome treba dodati da je Grmuša istovremeno i potpredsjednik PDP-a i jedan od rijetkih u toj stranci koji kritikuje Stanivukovića.

Dodikovim „potkupljenim“ odbornicima, kako ih je nazvao Đajić, pridružio se i Saša Čudić.

Dodik se sasvim izvjesno zaprepastio kada je shvatio da Đajić nema namjeru da postupa po njegovim naređenjima, piše dalje Vasković te naglašava da ga ne bi začudilo da su Dodika polivali vodom nakon što je pročitao Đajićevu izjavu da će svi „potkupljeni“ odbornici biti sankcionisani.

– U prevodu, to je bila poruka da će Đajić sankcionisati Dodika. U narednim danima ćemo pratiti rasplet rata između Đajića i dvojca Dodik/Stanivuković. Za pretpostaviti je da će se pomenuti dvojac povući pred Đajićem. Razlog je jednostavan: ušli smo u izbornu godinu i Dodik ne može sebi dozvoliti luksuz da raspušta Gradski odbor Banjaluka, zaključio je Vasković.