Home Novosti BiH Fikret Hodžić – čovjek inspiracija!

Fikret Hodžić – čovjek inspiracija!

Fikret Hodžić

Uvijek sam volio i cijenio ljude koji su uspješni u životu. Cijenio sam njihov uspjeh zbog toga što su ga sami uz Božiju pomoć stvorili. Uspjeh ljudi iz Srebrenice u poređenju sa uspjehom nekog drugog čovjeka, mnogo više cijenim. Nije to samo zbog toga što su iz Srebrenice, što iz krvavog grada. Nego zato što je svako od njih u dušmanskom hiru izgubio nekog bližnjega, ostali bez domova, imanja… Da bi na kraju bili uspješni.

Američkom filozofu i pjesniku Ralphu W. Emersonu za uspjeh je rekao:

“Postići uspjeh znači smijati se češće, zaslužiti poštovanje mudrih i pametnih, pridobiti naklonost djece, postići da vas cijene čestiti ljudi, izdržati izdaju lažnih prijatelja, naučiti cijeniti ljepotu i znati pronaći najbolje u drugima, te ostaviti svijet poslije sebe barem malo boljim”.

Rijetki su oni koje teško breme sudbine poklopi, a da izađu kao pobjednici. Življeti lijep život, pa krenuti od nule, bez nekog za život važnog, nije lahko. Jedan od njih je i Fikret Hodžić. Šarmantni voditelj kojeg svi volimo. Najdraže i najpoželjnije TV lice iza sebe krije tešku i bolnu priču. Zar je moguće? Znam da se pitate i ja sam se pitao. Ali istina je! Pretpostavljam da ste čitali njegovu knjigu “…i ja sam iz Srebrenice” i da ste suzu pustili. Jednostavno morali ste, jače je od vas. Jednom takvom čovjeku svi bi poželjeli sreću cijelog svijeta. Preživjeti genocid u Srebrenici, te crne dane i crne noći i izaći “zdrave pameti” to ne može svako. U dijelu svoje knjge kaže:

“Postoji izreka koja kaže da čovjek uz sebe treba imati dvije kutije. Crnu, u koju će uvijek ispričati ono loše sto mu se desilo, i bijelu, u koju će kazati ono dobro. Koliko god bilo teška sudbina iz jedne kutije ili dobra iz druge, čovjek treba biti svjestan da i u jednoj i u drugoj piše isto: proći će…”

U prolaznosti on je našao utjehu, snagu, volju. Volju za životom, volju za osvetom, ali ne onom istom osvetom. Na jednoj od promocija njegove knjige, rekao je sljedeće:

“Moj uspjeh je moja osveta, a moja osveta je moja knjiga”

To je najbolja poruka svim dušmanima, svim monstrumima koji su željeli da na pogan, surov, neljudki način unište jedan narod. Njihov rezultat znamo, njih znamo, cijeli svijet je čuo za njih.

Čovjek čiji uspjeh gledamo svaki dan, nekada je bio prekriven krvlju i komadima mesa svojih komšija. Čovjek kojeg toliko volimo, kroz život je bio toliko ismijavan. Čovjek kojeg toliko volimo, traži još uvijek kosti svog rahmetli babe.

I kako je poslje svega toga uspio? Uspio je vjerom u dragog Boga, znao je on da sve što se događa i zbiva, to je Njegovom voljom. I da ne smije odustati, da je propisana sudbina, najbolje za njega. Napisati knjigu “ISTINE” koja je kružila svijetom i dala jasnu poruku: “Pero istine uništavalo je sve neprijateljske napade”

Danas možemo vidjeti njegov uspjeh hvala Bogu, njegovu osvetu: Jedan je od najbolji voditelja u državi! Autor najprodavanije knjige u regionu! Najpoželjnije TV lice! Vlasnik ”Srebrene maline” Uzor mladim ljudima! Dobar insan!

I kada god izgubite volju za životom, kada vas ova surova i za poštenog čovjeka teška svakodnevnica “ubije u pojam”. Kada Vam budu sva vrata zatvorena, sve “štele “ nedokučive. Kada vas podcjenuju, ismijavaju. Kada niste pri parama, a želite izaći negdje. Saburajte! Vaše će doći, nije uspijeh preko noći, već bezbroj njih ne prespavani. Sjetite se ovog čovjeka, koje inspiracija svima. Neka Vam njegov uspijeh bude pouka. Neka vam njegov život do uspijeha bude poruka. I zapamtite jedno:

“Gdje god budeš živio i s kim god kuću budeš dijelio, budi svjestan da se ne razlikuješ od drugih ljudi. Tvoj život dar je od Boga, a tvoja pamet dokaz da se neke stvari ne mogu kupiti. Novac čini život ljepšim, no ne i dužim. Budi što jesi, poštuj druge i, ono što obećaš, obavezno ispuni. Sve ovo prenesi i na brata.”

(Autor: Semir Krnjić / ZASREBRENICU.ba)