Home Novosti BiH Gradonačelnik Istočnog Sarajeva sprema apelaciju Ustavnom sudu, želi osporiti nazive ulica u...

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva sprema apelaciju Ustavnom sudu, želi osporiti nazive ulica u Sarajevu

Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić priprema apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog “uvredljivih naziva ulica u Sarajevu”.

Za Ćosića su sporne ulice koje nose imena heroja odbrane BiH od agresije i organizacija koje su ostavile dubok trag u historiji glavnog grada.

– Ovim dokumentom osporavamo ustavnost i zakonitost mnogih naziva ulica u Sarajevu i pozivam se na konstitutivnost tri naroda u BiH. Apelacija će biti u sudu početkom naredne godine. Sve ćemo osporiti u Sarajevu, a ako treba idemo i do Suda u Strazburu – rekao je Ćosić za Večernje novosti.

Ćosić, koji priprema ovaj dokument sa timom advokata, istakao je da Srbi “ne mogu biti okvalificirani da su učinili nešto loše ovom gradu”.

– Najveće pravo na Sarajevo i Sarajevsko polje polažu Srbi koji su ga stvarali – izjavio je Ćosić, koji se nije potrudio da svoju izjavu potkrijepi činjenicama.

Ističe se da su nekadašnje nazive ulica, koje su svojevremeno nazivane po historijskim ličnostima koje nemaju vezu sa BiH, zamijenila imena prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, Patriotske lige, Zelenih beretki i druga imena i nazivi za koje Ćosić kaže da su “uvredljivi za Srbe i druga dva konstitutivna naroda u BiH”.

Ono što je u ovom slučaju pohvalno jeste da će Ćosić upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH još jednom potvrditi legitimitet i značaj ove institucije.

Izvor: Večernje novosti/Faktor

Previous articleMEKTIĆ ŠOKIRAO IZJAVOM: Dodik je težak milijardu! (VIDEO)
Next articleVojin Mijatović: “Ja sam i Srbin, ali i Bosanac! Došlo je vrijeme da Bosna i Hercegovina pokaže da ima svoju kičmu”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.