Home Novosti Karadžić zatražio da bude pušten na slobodu do pravosnažne presude

Karadžić zatražio da bude pušten na slobodu do pravosnažne presude

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od sudskog Mehanizma u Hagu da ga pusti na privremenu slobodu do izricanja pravosnažne presude.

Na raspravi o stanju u postupku, Karadžić je kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mjesec, odloženo zbog promjene u žalbenom vijeću.

Predsjedavajući sudija Theodor Meron sam je sebe, ranije, izuzeo iz postupka, pošto je to tražila Karadžićeva odbrana, a zamijenio ga je sudija Ivo Rosa.

Karadžićeva odbrana zatražila je danas i da, zbog te promjene, žalbeno vijeće počne ispočetka vijećanje o presudi, iako je taj postupak prethodno ušao u završnu fazu.

Potvrđujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudija Van Johansen pozvao je branioce da svoj zahtjev izlože u pisanom podnesku, uz podsjećanje da je većanje sudija o presudi, po pravilima suda, povjerljivo.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Karadžić je uložio žalbu, ali su to učinili i tužioci, koji traže da on bude osuđen i za genocid u još šest bosanskih opština. Prvostepeno vijeće je Karadžića oslobodilo krivice po toj tački optužnice.

(Face.ba)