Home Novosti BiH DODIK NAJAVIO NAJVEĆU ČISTKU IKADA: “Srbi u institucijama BiH do sada su...

DODIK NAJAVIO NAJVEĆU ČISTKU IKADA: “Srbi u institucijama BiH do sada su nanijeli više štete Srpskoj nego stranci i Bošnjaci”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće zadržati nijednog člana Savjeta ministara ili ambasadora koje su imenovali bivši predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, jer je riječ o strukturi koja je u protekle četiri godine nanijela više štete Srpskoj nego svi napori međunarodne zajednice i bošnjačke strane

Dodik je naglasio da je veoma važno da što prije bude izabran Savjet ministara kako bi bila konstituisana sva struktura koja se tiče organa i tijela BiH, dodajući da Predsjedništvo BiH u tome ima svoju ustavnu ulogu.

– Problem je što BiH ima Ustav koji uopšte ne odražava postojeći politički sistem – kaže Dodik.

On je ponovio da će predložiti dosadašnjeg ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

– Riječ je o čovjeku koji dobro poznaje procedure i koji je, vršeći dužnost ministra, bio uključen u Fiskalni savjet BiH i bio član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Red je da predsjedavajući Savjeta ministara bude Srbin, mislim da tu nema nikakve dileme i vjerujem da neće biti problema – rekao je Dodik za RTRS.

On je podsjetio da Dejtonski sporazum uveliko krše i ambasadori koji su članovi “samoproglašenog Savjeta za sprovođenje mira koji je vršio vlast u BiH”.

– Oni znaju da te njihove zaključke i kominikee niko više ne uzima ozbiljno. Posljednjih 10 nisam ni pročitao – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je kao strana ušla u pregovore o budućnosti BiH i takav status je zadržan do danas, iako su to visoki predstavnici pokušali da ukinu i nametnu BiH kao državu.

Dodik smatra da je veliki uspjeh politike koju je vodio to što je zaustavljen prenos nadležnosti.

– U ključnom momentu prenos nadležnosti je zaustavljen, a ono što je preneseno treba sada da stavimo na dnevni red. Ono što su visoki predstavnici nametnuli nije završeno – poručio je Dodik.

On je istakao da je i EU nepravedna prema Republici Srpskoj, navodeći primjer popisa u BiH, dodajući da Unija podržava odluke visokog predstavnika kojima se krše nacionalna i ljudska prava u BiH.

(SB)