Home Novosti BiH KARAMATIĆ UZBURKAO JAVNOST: „Potvrdilo bi se ono što ja govorim godinama; da...

KARAMATIĆ UZBURKAO JAVNOST: „Potvrdilo bi se ono što ja govorim godinama; da je BiH ‘banana država’, da imamo stečajnog upravitelja koji kao spiritualist…“

„Briljirao“ je ponovo Mario Karamatić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ima li smisla usvajati tehničke promjene izbornog zakona BiH bez uvažavanja načela zakonite političke zastupljenosti ustavotvornih naroda BiH i o drugim političkim temama, rasprava je koja se vodila na RTV HB, stranačkom glasilu Čovićevog HDZ-a.

„Briljirao“ je ponovo Mario Karamatić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

“Tehničke izmjene se u principu odnose samo na sastave biračkih odbora tako da ja ne vidim neke prevelike razlike. Ne vidim razlike u legitimitetu izbornog procesa bira li sastav biračkih odbora HDZ, SDA i SNSD ili ih bira SIP”. rekao je Karamatić dodajući da ne vjeruje “ni jednima, ni drugima, ni trećima, ni četvrtima”.

Karamatić je mišljenja da se ovdje ne radi ni o kakvom unaprjeđenju izbornog procesa nego da se radi o “bacanju prašine u oči.”

“Mrtvi i dalje ostaju najpouzdanije biračko tijelo, samo je pitanje za koga će ovaj put glasovati”, rekao je Karamatić.

Odgovarajući na pitanje kakve bi bile implikacije nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika, Karamatić kaže da se ne bi dogodilo ništa novo, ali bi se, kako kaže, potvrdilo da je BiH “banana država”.

“Potvrdilo bi se ono što ja govorim godinama; da je BiH ‘banana država’, da od suvereniteta nema ni S, da imamo jednog stečajnog upravitelja koji se zove visoki predstavnik koji kao spiritualist tumači duh Daytonskog sporazuma”, rekao je Karamatić dodajući da u tom sporazumu sve piše crno na bijelo te da “nema nikakvih duhova”.

Predsjednik HSS-a kaže da su političke implikacije djelovanja visokog predstavnika takve da BiH ne može nigdje, a kamoli u EU.