Home Novosti BiH KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV MILORADA DODIKA ZBOG PROSLAVE 9. JANUARA: “Pozivamo vas na...

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV MILORADA DODIKA ZBOG PROSLAVE 9. JANUARA: “Pozivamo vas na press u holu NSRS-a”

Salkić je i najavio krivičnu prijavu protiv Dodika.

Ramiz Salkić, zastupnik u NSRS, sutra će se obratiti javnosti, vjerovatno s informacijom o podnošenju krivične prijave protiv Milorada Dodika.

“Pozivamo Vas da u utorak 16.1.2024. u 12 sati prisustvujete press konferenciji na temu: Krivična prijava protiv predsjednika entiteta Rs Milorada Dodika i drugih saučesnika u organizaciji obilježavanja neustavnog i nezakonitog dana entiteta Rs 9. januara. Press konferencija će biti održana u holu NSRS-a na mjestu predviđenom za obraćanje medijima”, piše u pozivu.

Podsjetimo, Dodik mu je nadavno poslao pozivnicu za obilježavanje tzv. dana Rs.

Salkić je u odgovoru naveo da će protiv Dodika podnijeti krivičnu prijavu.

“Ovaj Vaš poziv doživljavam kao direktnu provokaciju bivšeg logoraša zatočenog u koncentracionim logorima fiskulturna sala OŠ Vuk Stefanović Karadžić Bratunac i trening centra na Palama, koji su produkt temeljnih odluka donesenih 9. januara 1992. godine”, poručio je Salkić.

On je istakao kako je obilježavanje Dana RS za njega i “sve preživjele žrtve i porodice ubijenih Bošnjaka na temeljima donesenih odluka 9. januara 1992. godine duboko uvrijedljivo”, te da ih “podsjeća na traume i zločine koje su preživjeli uključujući počinjeni i presuđeni genocid nad Bošnjacima”.

“Želim vas podsjetiti da obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini predstavlja suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda BiH i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma na osnovu kojeg postoji entitet RS.

Kao što Vam je poznato za neprovođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predviđene su sankcije prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, te ću zbog toga, ali i zbog lične provokacije iskoristiti priliku da protiv Vas, ali i ostalih članova organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara, u narednim danima podnesem krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu”, naveo je Salkić.

pixel