Home Novosti ‘SEVDAH’ U ŠVICARSKOJ FOLKLOROM I PJESMOM OKUPIO BIVŠU JUGU I UJEDINIO EVROPU:...

‘SEVDAH’ U ŠVICARSKOJ FOLKLOROM I PJESMOM OKUPIO BIVŠU JUGU I UJEDINIO EVROPU: EMOTIVNA PROMOCIJA KNJIGE AMIRA ŠEČIĆA IZ SREBRENICE

KUD “Sevdah“ iz švicarskog grada Oberentfeldena po šesti put bilo je domaćin i organizator Internacionalne smotre folklora na kojoj je učešće uzelo 16 folklornih sekcija iz Švicarske, Austrije, Njemačke, BiH i Palestine, Albanije.

Njemačku su ove godine predstavljale folklorne sekcije iz Štuttgarta „Mladi biseri“, “Čardak 2012“ iz Schwäbisch- Gmünd, „Merak“ iz Göppingena, Austriju je predstavljao KUD „Ljiljani“ iz Beča, BiH Udruženje žena „Jagoda“ iz Čelića, Udruženje žena „Humci“, te Udruženje žena iz Hrustova,a bila je tu folklorna sekcija „Olivenbaum Dabke Palestina.

Iz Švicarske su nastupile folklorne sekcije „Bosna“ iz Bazela, „Kula“ – Kussnacht, KUD „Safet Isović“ iz Berna, „KUD“Merkalije iz St. Gallena, KUD „Bosona“ iz Ticino,kao i Albanska plesačka grupa iz „Shota“ iz Ziriha,kao i domacini KUD „Sevdah“ iz Obernetfeldena.

Dvorana u gradiću Zofingen bila je premala da bi primila sve posjetioce, a njih 1500 uživali su u igrama i pjesmi.

Predsjednica KUD „Sevdah“ Sabina Rendić bila je izuzetno zahvalna i ponosna na sve njene kolege i prijatelje, članove „Sevdaha“ koji su i ovaj put ovu smotru odradili, kako nam je rekla „udarnički“.

– Bez članova kluba, bez svakog od njih sav ovaj gigantski posao se ne bi mogao odraditi. Zahvalna sam našim ženama i muškarcima, našoj omladini koji su svojski odradili posao. Mi smo još jednom dokazali da se samo zajedničkim i složnim radom može dosta toga uraditi, a rezulati su itekako vidljivi – kratko nam je izjavila Sabina Rendić.

U muzičkom dijelu programa nastupio je popularni Jašar Ahmedovski, a posebnu pažnju publike i njihovu naklonost izazvao je vrsni pjevač Hako Šljivar koji živi i radi u Švicarskoj. Hako je tu večer pjevao pjesme iz vlastite diskografije kao i pjesme njegovih popularnih kolega. Publika je svaku njegovu pjesmu ispratila ovacijama i velikim aplauzom.

O Jašaru se ne treba puno pisati jer njegove pjesme i njegova karijera koja traje više od 40 godina su pokazatelj njegove popularnosti i njegovog velikog uspjeha kod ljubitelja narodne muzike.

Ova folklorijada nije bila takmičarskog duha već je njen cilj bio da se ljudi druže, upoznaju, da na pravi način prezentiraju narodne igre i pjesme iz zemalje iz kojih vode porijeklo.

Tu večer mladi Srebreničanin koji je u ratu izgubio oca, pa na neki način poslije toga izgubio i majku, Amir Šečić promovisao je njegovu prvu knjigu „Teško da sam bio dijete“.

(Hayat/Foto: Hayat)