Home Novosti BiH Tima Delić sa terase svoje kuće gleda u mezarje svojih najbližih

Tima Delić sa terase svoje kuće gleda u mezarje svojih najbližih

Tima Delic

„Prvo su birali moćne i školovane ljude a onda su uzimali omladinu, da nas nema nikako“, priča Tima Delić iz Bratunca.

 

 

Timine sinove, Nedžada starog 20 godina i Samira koji je u maju te 1992 godine tek napunio 18 , odveli su Arkanovi Beli Orlovi. Kao i njenog muža Mehmedaliju. I brata, sestru.. Svi su ubijeni. Muž i sinovi odvedeni u fiskulturnu salu OŠ Vuk Karadžić. „I ja od onog dana više nikad za njih ništa nisam znala. Plakala, plakala, ko pusta majka“, priča Tima.

Nakon što se  pomirila sa sudbinom, Tima je živjela u nadi kako će bar pronaći njihove posmrtne ostatke. I kako to obično bude, nada se  pretvori u snove. A Tima je često sanjala sinove i muža. Jedne noći sanjala je kako se srela sa starijim sinom kod kuće njenog brata , u čijoj je blizini upravo tih dana započeta ekshumacija.

„Čim su oni počeli meni je nešto govorilo da će oni biti tu. I tako je i bilo“, priča Tima.

Sa terase svoje kuće u Veljacima,  Tima gleda u mezarje na kojem su sahranjeni njeni  najbliži ali i u zgradu zgradu  OŠ Vuk Karadzić koja je tokom rata pretvorena u logor u kojem su ubijeni Timini sinovi i muž.

U OŠ koja se prije rata zvala Vuk Karadzić a danas Branko Radičević, bilo je zatvoreno oko 700 bošnjačkih civila. Slike dovoljno govore kroz kakve su torture i mučenja prošli ti ljudi.

Među njima je i Sakib Ahmetović, koji je pukom srećom izbjegao smrt. U danu razmjene, jedan od stražara mu nije dozvolio da uđe u kamion na kojem su se nalazili ostali logoraši predviđeni za razmjenu.

„Tako me je isprebijanog pokušao odvući od kamiona da me vodi na strijeljanje. Ja ne znam od kuda mi takva snaga, jer ja sam se otrgao i skočio na kamion i sakrio se ispod cerade sa ostalima“, rekao je Sakib.

Tu sreću nije imao bratunački imam Mustafa efendija Mujkanović koji je uprkos prijetnjama odlučio ostati među svojim džematlijama. Kao i stotine drugih Bošnjaka Bratunca , završio je u logoru.

Elvir ef Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Bratunac kaže: „On je rekao: ‘šta bude sa mojim narodom neka bude i samnom’.

Bratunac je jedan od gradova koji se pominje u optužnici protiv Radovana Karadžića.  Podaci govore kako je tokom rata ubijeno blizu 3 hiljade bratunačkih Bošnjaka. Oko 650,  ubijeno je u samom Bratuncu a ostali su žrtve srebreničkog genocida.

 

 

Federalna.ba