Home Novosti BiH David Pettigrew: Ako Vučić prizna genocid, to bi bilo jako važno na...

David Pettigrew: Ako Vučić prizna genocid, to bi bilo jako važno na putu ka pomirenju

David Pettigrew

Republika Srpska je stvorena sa namjerom da se protjeraju svi nesrbi. Snage bosanskih Srba su vršile nasilno protjerivanje svih nesrba sa te teritorije, i to je po svojoj prirodi genocid protiv civila, kazao je za TV1 američki profesor David Pettigrew koji je veliki dio svog rada posvetio stradanju građana BiH u proteklom ratu, posebno na temi genocida

 

 

 

“Generalna politika Republike Srpske jeste negiranje genocida, što uključuje i glorifikaciju počinitelja ratnih zločina, a predsjednik parlamenta RS-a je dao ordenje osnivačima RS-a koji su svi ratnih zločinci.

Postoje različiti nivoi na kojima se genocid negira ali posebno je problematično što načelnik Srebrenice negira genocid, hvali Karadžiča kao heroja”, smatra Pettigrew.

Dodao je da se mora preuzeti odgovornost za genocid u Srebrenici ali u Prijedoru i Višegradu gdje su djeca i žene živi spaljivani.

Istakao je da bi bilo jako važno kada bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao da prizna genocid, s obzirom da postoji jak odnos između Srbije i RS-a.

“Ukoliko Vučić može napraviti taj simbolički korak, mislim da bi to bilo jako važno na putu ka pravdi i pomirenju”, kazao je Pettigrew.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Previous articleŽivot nizozemskih vojnika 23 godine nakon genocida u Srebrenici
Next articleKako živi Saliha, supruga ubijenog Rame
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.