Home Archive Iz Zagreba 340 mladih u posjeti Memorijalnom centru Potočari

Iz Zagreba 340 mladih u posjeti Memorijalnom centru Potočari

Mladi Bošnjaci i njihovih prijatelja iz Hrvatske, njih 340 u konvoju pod nazivom „Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi Srebrenica“ danas su posjetili Memorijalni centar Potočari gdje su odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida.

Ekrem Bećirević potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba kazao je Feni da je cilj posjete da se ne zaboravi genocid i nikad više nikome ne ponovi Srebrenica.

– Već 12 godina dolazimo u Srebrenicu. Svake godine su u konvoju drugi posjetioci, jer cilj nam je da što više mladih dođe u Srebrenicu. U konvoju nisu samo Bošnjaci. Zapravo, ovdje je više onih koji nisu Bošnjaci. Cilj je da dođu ovdje da se poklone žrtvama, i shvate šta je genocid. Poruku koju ponesu odavde oni prenesu svojim prijateljima i okruženju kako se nikada više ne bi ponovila Srebrenica. Malim koracima pravimo pomake – kazao je Bećirović.

Sa grupom iz Zagreba u posjeti Srebrenici Naim Talić šesti puta dolazi i kaže da svaki put kad dođe pojave se novi osjećaji.

– Urežu se u sjećanje neke stvari, i ne želim nikada prestati dolaziti u Srebrenicu – rekao je Talić.

Ivana Kralj iz Zagreba danas je prvi put posjetila Srebrenicu, i poručuje svima da dođu u Srebrenicu da se upoznaju sa onim što se dešavalo tokom rata.

– Svima koje znam ću preporučiti da dođu u Srebrenicu. Kada dođete ovdje i vidite, samo je dio onoga šta su ljudi ovdje doživjeli. Svi moramo ponijeti poruku odavde i prenositi je dalje – rekla je Ivana Kralj.

Nedib Smajić, predsjednik Skupštine općine Srebrenica kazao je da konvoj iz Zagreba dolazi s ciljem prenošenja poruke da se nikada i nigdje više ne dogodi Srebrenica.

– Dolazak naših prijatelja iz Hrvatske je postala tradicija. I hvala organizatorima i učesnicima XII Konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja koji su posjetili Srebrenicu – istakao je Smajić.

(Vijesti.ba / FENA)

Previous article(VIDEO) Bez imalo stida: Vjerica Radeta ponovo izvrijeđala Hatidžu Mehmedović
Next articleVlatko Glavaš, legendarni kapiten Zmajeva: Komšić je najbolji izbor!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.