Čuvajmo Srebrenicu

NEVJEROVATNA IZJAVA DAČIĆA: Srbija nikada nije bila agresor

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada nije bila agresor i da srbijanski narod nikada nije vodio osvajačke ratove, već je uvijek žrtvovao sebe, možda čak i više nego što je trebalo.

Dačić je na svečanoj akademiji, povodom 100 godina od osnivanja Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije, rekao da je odnos prema veteranima, ratnim i vojnim invalidima slika kojom Srbi govore koliko poštuju sami sebe, svoju državu i narod.

“Oni najiskreniji kažu da se u ratu za juriš javljaju najbolji, a u miru se za juriš i za busanje u grudi obično javljaju najgori”, rekao je Dačić.

On je naglasio da je srbijanski narod uvijek reagovao na nepravdu, čak i kada je to bilo na njegovu štetu i uvijek se nalazio u prvim redovima u svijetu u borbi za slobodu, protiv fašizma, imperijalizma, prenose beogradski mediji.

Govoreći o dvojnim standardima u međunarodnoj politici, Dačić je podsjetio da su holandske vlasti bile žestoko protiv početka pregovora Srbije sa Evropskom unijom dok ne uhapsi i ne isporuči sve koje se nalaze na listi Haškog tribunala, a ista ta država “odbila je da izruči njemačkog cara Vilhelma koji je u Prvom svjetskom ratu, zajedno sa austrougarskim carem Francom Jozefom, kriv za smrt milion Srba”.

Dačić je zahvalio Udruženju ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije što su uspjeli da kosovska OVK ne postane dio Svjetske federacije veterana, što je, kako je ocijenio, veliki uspjeh ovog udruženja na međunarodnom planu.