Home Novosti BiH “Odgovor” / Duraković: Vrijeme je da se federalna ljevica odredi šta će...

“Odgovor” / Duraković: Vrijeme je da se federalna ljevica odredi šta će raditi u RS-u

Ćamil Duraković

Lider Pokreta Odgovor Ćamil Duraković nakon današnjih sjednica najviših tijela Građanskog saveza, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke, pozvao je stranke ljevice da se konačno odrede o svom budućem radu na području RS-a.

“Ja vjerujem u građansku opciju i vjerujem u princip ravnopravnosti, zaštitu individualnih prava i jednog zajedništva u kojem nećemo gledati ko se kako zove, već ko koliko vrijedi, koliko radi i koliko je spreman dati za bolju budućnost naše zemlje. Platforma Odgovora ni u jednom segmentu nije spomenula da fokus našeg djelovanja trebaju biti samo Bošnjaci, samo povratnici, već smo svugdje naglašavali tu otvorenost prema građanskom i multietničkom konceptu. Nažalost, ta naša nastojanja i dalje nisu prepoznata, te dobre namjere i uključivost svih politika”, kazao je Duraković.

Dodao je da je “nedovoljna posvećenost uključivanju SDP-a koaliciji Domovina rezultirala s time da su Socijaldemokrati uzeli 12 hiljada glasova povratnika, a nisu uzeli nijedan mandat”.
“Istovremeno, ti glasovi bi bili dovoljni da Domovina ima veći broj zastupnika, i obori sa vlasti Milorada Dodika. Zato vas molim da ne posmatrate ni zastupnike SDA, SBB-a, Stranke za BiH, kao eksponente politike centrala tih stranaka u Sarajevu. Moramo okupiti sve pokrete i organizacije koje djeluju na prostoru RS-a, a koji dijele ideju cjelovite i demokratske BiH. Ako ne napravimo tu, sve vaše deklaracije su mrtvo slovo na papiru. Pogledajte sve tekstove platformi, svugdje gdje se spominje neka promjena na nivou BiH – jednostavno se ne može ostvariti ako nemate političku snagu u RS-u”, dodaje Duraković.

Pozvao je predstavnike tih stranaka da 28. septembra dođu u Srebrenicu jer se tu, kako navodi, određuje koje političke stranke su spremne razgovarati o probosanskom djelovanju u RS-u.

“Nemojte kalkulisati sa sudbinom građana koji žive na području RS-a, koji žele demokratizaciju i zaštitu ljudskih prava, samo zato što vas je strah da će federalni mediji tumačiti ‘ovako’ ili ‘onako’ to što ćete sjesti na konsultacije sa strankama koje su u vlasti u Federaciji. Mi znamo da nemamo mnogo vremena, i moramo znati ko je spreman razgovarati i pomoći nas u našoj borbi za budućnost naše djece”, zaključio je, između ostalog, Duraković.

Radio Sarajevo

Previous articlePriča dječaka koji je preživio genocid: Dum-dum meci na Udrču
Next articleGodišnjica veličanstvene pobjede na Vozući: Dan kada je slomljena četnička kičma
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.