Čuvajmo Srebrenicu

OVO NIKO OD MERONA NIJE OČEKIVAO: Srbija traži da srpski ratni zločinci kaznu služe u domaćim zatvorima, EVO ŠTA JE MERON OBEĆAO BEOGRADU

Meron je tokom posjeta Srbiji istakao da su on i još jedan kolega sudac “još prije nekoliko godina imali pozitivno stajalište” o mogućnosti da srpski državljani izdržavaju kaznu u Srbiji, ali da se s time nije složila većina drugih sudaca.

Srbija je ponovila molbu Mehanizmu za međunarodne kaznene sudove za bivšu Jugoslaviju (MICT) da srpskim državljanima koji izdržavaju zatvorske kazne u neodgovarajućim uvjetima omogući da ostatak kazne provedu u srpskim zatvorima, uz stalan nadzor Mehanizma, piše Index.hr.

Predsjedniku MICT-ja Theodoru Meronu tu je molbu tokom njihova susreta u vladi Srbije ponovila ministrica pravde Nela Kuburović, a položaj pojedinih osuđenih srpskih državljana koji izdržavaju zatvorske kazne bio je jedna od tema i na sastanku Merona sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem.

U saopštenju ministarstva pravde naglašava se da je zahtjev Srbije “više puta bio iniciran i u Vijeću sigurnosti UN-a, ali da je izostao pozitivan odgovor zbog negativnog stajališta MICT-ja”.

Zabrinutost zbog tretmana

I Meron je, kako u priopćenju tvrdi srpsko ministarstvo pravde, “izrazio zabrinutost zbog tretmana pojedinih osuđenika u Estoniji” i rekao kako se “razmatra mogućnost njihovog premještaja u neku drugu državu”.

Meron je tokom posjeta Srbiji istakao da su on i još jedan kolega sudac “još prije nekoliko godina imali pozitivno stajalište” o mogućnosti da srpski državljani izdržavaju kaznu u Srbiji, ali da se s time nije složila većina drugih sudaca.

Ocjenjujući suradnju MICT-ja sa Srbijom “vrlo dobrom”, Meron je izrazio uvjerenje da će se ona nastaviti i s budućim predsjednikom MICT-ja.

Povezani članci

SAVJETNIK ŽELJKA KOMŠIĆA NAJAVIO SNAŽNU AKCIJU PROTIV…

Mirni protest u znak sjećanja na Srebrenicu

Kuburović je rekla da Srbija već mjesecima čeka odluku po žalbi Amicus Curiae (prijatelj suda) da srpsko pravosuđe preuzme slučaj protiv dvoje dužnosnika Srpske radikalne stranke (SRS) – Vjerice Radete i Petra Jojića – zbog ometanja pravde u slučaju Šešelj pred ICTY-em.

Spremnost pravosuđa

Kuburović je istaknula spremnost srpskog pravosuđa da procesuira taj slučaj, navedeno je u priopćenju.

Šef diplomacije Ivica Dačić i Meron razgovarali su ranije popodne o naporima da se osigura pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnoj razini u regiji te o položaju pojedinih srpskih državljana na izvršenju zatvorskih kazni.

Dačić i Meron su, kako je priopćeno iz vlade, razgovarali i o pružanju pomoći MICT-ja nacionalnom pravosuđu u Srbiji u predmetima ratnih zločina te o ”osnivanju informativnih centara o ICTY-u u Srbiji i drugim zemljama regije”.

U okviru oproštajnog posjeta Srbiji sudac Meron sastat će se u utorak i s predsjednicom vlade Srbije Anom Brnabić.

Nakon Srbije Meron će posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

(SB)

Pratite ZASREBRENICU.ba na Facebooku