Pojedini Bošnjaci zbog svojih pozicija provode politiku SNSD-a u Srebrenici

0

Bošnjaci neće ostati bez pozicije zamjenika načelnika opštine Srebrenica. Opasno je to jer je Srebrenica veoma senzibilna, poručio je u Dnevniku TV1 državni zastupnik ispred SDA Sadik Ahmetović. Smatra da se radi o političkom pritisku, te da to ne bi bilo od pomoći ni Bošnjacima ni Srbima.

 

 

“Jako je važno u Srebrenici izbalansirati situacijui stvarati atmosferu za pokzitivne korake. Neizbalansiran odnos zadnjih tri mjeseca je rezultirao teškim stanjem u Srebrenici. Niko od investitora ne dolazi, nema ambasadora… Vode se razgovori o pravljenju većine koja će imati bošnjačko – srpsku većinu, a koja će donijeti bolju atmosferu“, rekao je Ahmetović gostujući u Dnevniku TV1.

Osvrnuo se i na odluku o dodjeli plakete u Srebrenici Vladi Srbije. Kaže – to je skandalozna odluka, jer dolazi u vrijeme zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

“Takvom odlukom SO Srebrenica devalviramo nastojanja da se dođe do pravde. Mnogo vlada je puno više novca uložilo u Srebrenicu, a nismo im nikada dodijelili zlatnu plaketu. Srbije ima obavezu ulagati u Srebrenicu, jer od kraja rata ne isplaćuje rentu za potopljeno zemljište jezera Perućac. To su milionske cifre“, kategoričan je Ahmetović.

Dodaje da su uz srpske predstavnike u Skupštini, za tu odluku glasali Hamdija Fejzić i Hakija Meholjić.

Nakon kritika dobio je prijetnje smrću. To je, navodi, samo jedan od razloga, odnosno činjenica da je imenom i prezimenom prozvao Bošnjake koji ne provode politiku SDA, niti politiku koja je u interesu Bošnjaka u Srebrenici.

“Zbog svoje pozicije provode politiku SNSD-a. Ranije sam stao uz grupu Bošnjaka koji sa porodicama žive u Srebrenici i bio kritikovan od onih koji, zbog svojih interesa, hoće da otmu pravo onima koji tamo žive. Dobio sam opasne prijetnje. Prijetnje da se pričuvam i da pričuvam sina, da može završiti mrtav u nekoj od rijeka u BiH“, objašnjava Ahmetović.

Ne vjeruje da će policija u Srebrenici pronaći odgovorne, jer ni po prijavi za napad na državnog ministra Adila Osmanovića nisu pronašli organizatore.

“Siguran sam 90 posto da se radi o istim ljudima. Siguran sam da će druge sigurnosne institucije doći do pravih informacija. Ukoliko ne, ja ću to saopćiti za sedam do deset dana“, rekao je Ahmetović u Dnevniku TV1.

Osvrnuo se i na za utorak najavljeni nastavak sjednice državnog Zastupničkog doma, prekinute zbog izostanka zastupnika iz RS. Tvrdi da SNSD pokušava uvući Savez za promjene u bojkot institucija.

“To nije interes niti jednog naroda i entiteta u BiH. Sve je to sistem spojenih posuda. Mislim da i Savez tako posmatra ovaj problem. Da radom u institucijama BiH ponažu i RS. Mislim da će biti određenih prepucavanja, ali ćemo izaći iz bojkota državnih institucija“, siguran je Ahmetović.

Komentirao je i stanje u Klubu SDA u Zastupničkom domu. Nada se da će stranka donijeti suštinske promjene.

“Moramo imidž SDA podići na viši nivo. U suprotnom ćemo imati loš izborni rezultat. Opredjeljen sam da to bude suština. Ima i onih, koji nemaju politički kredibilitet i koji će zbog svojih interesa raditi opstrukcije“, zaključio je Ahmetović

 

Vijesti.ba

Odgovori