Home Novosti BiH UZBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Ni redukovani ANP ne dolazi u obzir, Dodiku...

UZBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Ni redukovani ANP ne dolazi u obzir, Dodiku sada smeta i Sven Alkalaj…

Sve dok SDA bude insistirala na usvajanju i slanju Godišnjeg nacionalnog programa za NATO (ANP) u Brisel neće biti moguće postići međustranački dogovor koji bi vodio ka uspostavljanju novog Savjeta ministara BiH, stav je sagovornika “Glasa Srpske”, koji su komentirali posljednju izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je rekao da će poštovati eventualnu odluku Srpske o neulasku u NATO, ali i da bi BiH ipak trebalo da pošalje “redukovani” ANP u Brisel

– U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i RS. Ako neće u NATO, neće se ići u NATO. Međutim, ANP mora biti poslat u Brisel. To nije uslov, već predstavlja sprovođenje ranije usvojenih odluka. Što se SDA tiče, to može biti i minimalni aspekt, redukovani ANP, u kojem akcenat može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinisati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe, da nema članstva u NATO-u bez novog konsenzusa i dogovora – istakao je Izetbegović gostujući na Radio-televiziji Republike Srpske.

On je ovom prilikom odbacio mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa SDS-om i PDP-om.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, međutim, odbacio je ovakav prijedlog, naglašavajući da nikakav ANP ne dolazi u obzir, kao ni bilo kakva aktivacija MAP-a. On je istakao da Izetbegović ništa drugo nije ni mogao da kaže nego da nema ulaska BiH u NATO bez pristanka RS, koja je donijela odluku o vojnoj neutralnosti.

On je predložio da se tokom vikenda održi sastanak sa liderima SDA i HDZ-a, te da iz ranije utvrđenog Sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH bude promijenjen član koji se odnosio na rok sprovođenja ovog dokumenta.

– Predlažem da damo novi rok za formiranje Savjeta ministara od deset dana. Ako se taj rok ne ispoštuje, i poslije posebne sjednice NSRS, onda mene više ne treba ni da zvati – poručio je on.

I predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ističe da priča u vezi sa ANP-om ne može biti uslov za formiranje novog Savjeta ministara BiH, ali ni nešto na čemu će se insistirati od predstavnika vlasti u Srpskoj.

– Lider SDA mora da shvati da svojim insistiranjem na ANP-u vodi BiH u sve dublju krizu – naglasio je Stevandić.

Politikolog Vojislav Savić ocjenjuje da su Izetbegovićeve izjave u vezi sa NATO-om i ANP-om kontradiktorne.

– Ako je rekao da će poštovati odluku Srpske da ne želi u NATO, zašto onda insistira na ANP-u – pita se Savić.

Kaže da su glavni krivci za to što novi Savjet ministara još nije formiran – SDA i Željko Komšić.

– Mislim da će se teško izaći iz sadašnje krize – zaključio je Savić.

Milorad Dodik je istakao da su se pojavili problemi i kada je riječ o sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će biti rasprave o BiH, a koja bi trebalo da bude u utorak. Problem je, kako je rekao, u predstavniku BiH u UN-u Svenu Alkalaju.

– Dobili smo prijedlog govora Svena Alkalaja u kojem piše da je za sve kriva Srpska. On sada traži saglasnost od nas, ali je neće dobiti – rekao je Dodik.

(SB)

Previous articleWASEEMA JQBALA, MIGRANT IZ PAKISTANA: MOJ OTAC JE 1995. POMOGAO SREBRENIČANIMA
Next articlePogledajte sramotni i neobjektivni prilog RTRS-a zbog kojeg moraju platiti 16.000 KM! (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.