Home Archive VELIKA ŽRTVA SVOJIH ODLUKA: Krivična prijava protiv Aleksandra Vučića – Traži se...

VELIKA ŽRTVA SVOJIH ODLUKA: Krivična prijava protiv Aleksandra Vučića – Traži se kazna zatvora od tri godine

Aleksandar Vucic

Krivična prijava protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića…

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, jer se nisu pridržavali samoizolacije po povratku iz posjete Mađarskoj u vrijeme vanrednog stanja.

U saopštenju te organizacije se navodi da su Vučić i Mali 22. marta bili u posjeti Mađarskoj ali da se po povratku nisu pridržavali mjera samoizolacije koja se odnosi na sve građane koji dolaze u Srbiju.

Kao dokaz za te optužbe navode se javno dostupne informacije o toj posjeti objavljene u domaćim medijima.

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava predlaže da se Vučiću i Malom odredi pritvor jer njih pojavljivanje u javnosti ukazuje da bi u kratkom vremenskom periodu mogli da ponove to krivično djelo.

“Predlažemo da prijavljena lica budu osuđena na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Budući da se radi o licima koja kroz sredstva javnog informisanja pozivaju građane da se pridržavaju mjera samoizolacije a sami krše te iste mjere”, dodaje ta organizacija.

Kako je u saopštenju ocijenjeno, samo maksimalnom predviđenom zatvorskom kaznom postići će se generalna prevencija, odnosno građanima će se jasno ukazati na neophodnost sprovođenja mjera samoizolacije.

SB

Previous articleKOLUMNA PROFESORA KOMŠIĆA: Udruženi zločinački poduhvat (4) – Udio Republike Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini…
Next articleŠta bi uvođenje vanrednog stanja u RS-u značilo za Bošnjake: “Za nas bi to bila katastrofa”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.